Minden, amit tudunk az Apple Touch ID-ről

Az Apple Touch ID egy ujjlenyomat-érzékelő, amely beolvassa, beolvassa és felismeri az ujjlenyomatokat. A technológia eredetileg az iPhone 5S egyik fő jellemzője volt, de azóta számos újabb iPhone-on, köztük az iPhone SE (2020), valamint iPadeken és MacBookokon is megtalálható.

Amikor a Touch ID 2013-ban megjelent, a rendszer a home gombba volt beépítve, és a legtöbb Touch ID-képes készüléken, köztük az iPhone 8 és 8 Plus készülékeken és a régebbi iPad Air modelleken is ott található.

Bár a zászlóshajók, például az iPhone 12 Pro és az iPad Pro inkább az arcazonosítót választják, az iPad Air (2020) esetében a Touch ID-t a felső bekapcsológombba építették be, míg a MacBookokon a funkciósáv sarkában található. A Touch ID-val ellátott Magic Keyboard is létezik.

Mi az a Touch ID?

Az Apple Touch ID egy beágyazott ujjlenyomat-érzékelő, amely vagy a home gombba, vagy a bekapcsológombba van beépítve, és segítségével megkerülhető a képernyőzár jelszava, engedélyezhetők az Apple Pay fizetések, az App Store vásárlások, vagy azonnal bejelentkezhetsz az alkalmazásokba.

A Touch ID az Apple által létrehozott márkanév. A home gomb vagy a bekapcsológomb ujjlenyomat-érzékelőjét és az ujjlenyomatok olvasására és felismerésére használt technológiát jelöli.

Az Apple feltevése a Touch ID mögött egyszerű: az ujjlenyomat az egyik legjobb jelszó a világon, mert nincs két egyforma, és mindig veled van.

Milyen technológia áll a Touch ID mögött?

A zafírkristályos home gomb vagy bekapcsológomb alatt egy érzékelő található, attól függően, hogy milyen Touch ID készüléked van, és a home gomb vagy a bekapcsológomb duplán lencseként működik, így az érzékelő az ujjlenyomatodra fókuszál.

Az érzékelő a fejlett kapacitív érintés segítségével nagy felbontású képeket készít az ujjlenyomatodról. A Touch ID 360 fokos tájolásban olvassa az ujjlenyomatokat, elemzi a bőr alatti epidermális rétegeket, és minden ujjlenyomatot ív, hurok vagy spirál kategóriákba sorol.

A Touch ID ezután feltérképezi az ujjlenyomat-gerincek egyedi részleteit, beleértve az olyan eltéréseket, mint a pórusok, és az összes adatot összeállítja. A Touch ID ezt követően ezeket az adatokat használja az ujjlenyomatok összevetésére és felismerésére.

Hogyan állíthatja be a Touch ID-t?

Válassza a Beállítások > Touch ID és jelszó > Adja meg a jelszót > Ujjlenyomat hozzáadása.

Ezután egy képernyőn megjelenő kérés végigvezeti az ujjlenyomat-olvasási folyamaton. A Touch ID az ujjlenyomatod minden szögét és egyedi azonosítóját be akarja vizsgálni. Mindössze annyit kell tennie, hogy folyamatosan megérinti a home gombot vagy a bekapcsológombot, attól függően, hogy milyen készülékkel rendelkezik.

Miután befejezte a beállítást, a Touch ID folytatja az ujjlenyomat megtanulását minden alkalommal, amikor megérinti a gombot, amelybe be van építve. Sőt, egyre jobban olvas az ujjlenyomatokból, és bármilyen tájolásban képes felismerni azokat. Emellett akár öt ujjlenyomatot is beolvas (ami praktikus az azonos fiókot/készüléket használó családok számára).

A Touch ID beállításához jelszót kell beállítania. A Touch ID minimalizálja a jelszó bevitelét, bár a további biztonság érdekében továbbra is szükség van jelszóra.

Hogyan működik a Touch ID?

Csak érintsd meg a Touch ID-képes iPhone vagy iPad Home gombját, az iPad Air (2020) felső bekapcsológombját vagy a MacBook Pro modellek Touch ID gombját. A Touch ID érzékelő beolvassa az ujjlenyomatodat. Az ujjlenyomat beolvasása után a Touch ID automatikusan feloldja a készüléket.

A Touch ID az App Store-ban és az iTunes-ban történő vásárlásokat, az Apple Pay vásárlások engedélyezését, a jelszavak automatikus kitöltését, valamint különböző más alkalmazások, például a banki alkalmazások vagy a WhatsApp megnyitását vagy feloldását is lehetővé teszi.

Az ujjlenyomatot minden alkalommal be kell majd szkennelned, amikor fel akarod oldani a készülékedet, valamint minden alkalommal, amikor új vásárlást hajtasz végre vagy feloldasz egy adott alkalmazást.

Biztonságos a Touch ID?

A Touch ID nem tárolja az ujjlenyomatok képeit, de tárolja az ujjlenyomatok “matematikai reprezentációját”. Az Apple szerint nem lehetséges, hogy az ujjlenyomat képét “visszafejtsék” ebből a matematikai reprezentációból.

A Touch ID-t támogató készülékek egy fejlett biztonsági architektúrával is rendelkeznek, amelyet Secure Enclave-nek neveznek, és amely védi és ellenőrzi az ujjlenyomat-illesztéseket. Az Apple szerint az ujjlenyomatadatokat kizárólag a Secure Enclave használja fel annak ellenőrzésére, hogy az ujjlenyomatod megfelel-e a bejegyzett ujjlenyomatadatoknak.

Az adatokhoz nem férhet hozzá a készüléken lévő operációs rendszer vagy a rajta futó alkalmazások. Soha nem tárolják az Apple szerverein, nem készítenek biztonsági mentést az iCloudba vagy bárhová máshová, és nem lehet más ujjlenyomat-adatbázisokkal való összehasonlításra használni.

A Touch ID biztonságáról további információk az Apple dedikált támogatási oldalán találhatók.

 

Related Posts